Baskisk cider på Systembolaget

vinjett_mendiola

I dag lanseras Mendiola Sagardoa Sidra Natural tillfälligt på Systembolaget. Det är en torr och stilla cider från Astigarraga utanför San Sebastian, vid Biscaya bukten i Spanien. Astigarraga är något av den baskiska ciderns huvudort och där finns över 20 ciderproducenter och sagardotegis, traditionella restauranger som bara serverar cider.

Den baskiska ciderns historia är lång och de första beläggen för ciderproduktion är från slutet av 1200-talet. Den baskiska cidern skiljer sig på många sätt från cider i andra delar av världen. Den är torr med hög syra och är traditionellt stilla och ofiltrerad. Också konsten att hälla upp cider har ett eget namn, Escaniar la sidra. Cidern hälls upp från ca en meters höjd för att syresätta drycken och på så vis mildra syran och förhöja smakerna. Och förstås för att det är festligt! Det finns även ett särskilt ord för att skåla med cider, Txotx [tʃotʃ]).

Äpplena plockas slutet av september till december. Likt i Frankrike plockas äpplena från marken och man använder ofta en s.k. kizkia, en stav med en spets i ena änden. Cidern får jäsa naturligt och långsamt på fat av kastanj. Faten varierar i storlek, de minsta är på 100 liter och kallas barrikotea, en barrika är på 100-600 liter och en bukoia mellan 600-1000 liter och en kupela rymmer mer än 1000 liter.

Mendiola Sagardoa Sidra Natural, 75 cl, 6,5% har artikelnummer 11938.

Här hittar du Mendiola Sagardoa Sidra Natural!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *