Om äppeldrycker

Alla våra produkter är tillverkade av 100% äpplen eller päron.

När man tillverkar äppelmust plockar man äpplen från marken eller träden och pressar sedan frukten och pastöriserar musten. Ska man göra cider ska man inte pastörisera musten utan istället låta den jäsa, så att sockret omvandlas till alkohol. Jäsningen kan ske naturligt, det vill säga utan tillsatt jäst. Ju längre en cider får jäsa desto torrare blir den och får en högre alkoholhalt. Calvados är ett äppelbrännvin tillverkat av cider som fått jäsa så att det inte finns något socker kvar och sedan destilleras.

Det finns över 6000 olika äppelsorter och för att göra cider använder man små och smakrika sorter och cider tillverkas sällan av en enda äppelsort.

Päron som pressas blir till päronmust och kan sedan jäsa till päroncider. I Frankrike heter jäst päronmust poiré och i Storbritannien perry.

Andra drycker man kan tillverka av äpplen och päron är till exempel iscider som är ett dessertvin av frukt som koncentrerats genom frysning och sedan fått jäsa.

Pommeau är en blandning mellan 2/3 söt äppelmust och 1/3 olagrad calvados som sedan lagras minst 18 månader på ekfat.