Frågor & svar

Här är några av de vanligaste frågorna vi får. Hittar du inte svaret på din fråga här, är du välkommen att kontakta oss på info@riktigcider.se.

Vad är skillnaden på söt och torr cider?

Fransk cider delas in i tre grupper beroende på alkoholhalten:

  • Söt (1,5-3 vol%)
  • Halvtorr (3-4 vol%)
  • Torr (4-7 vol%)

Äppelmusten får jäsa och beroende på när denna process avbryts blir alkoholhalten olika. Ju längre cidern får jäsa desto mer av sockret omvandlas till alkohol. Cidern blir då torrare med en högre alkoholhalt. För att komma upp i högre alkoholhalter kan man använda sötare äpplen eller tillsätta socker. Fransk cider har sällan en alkoholstyrka över 7 % eftersom man strävar efter en naturlig process.

Vad menar ni med riktig cider?

Riktig cider är en kulturdryck med nationella variationer och mycket lång historia. Riktig cider är tillverkad av äppelmust som jäser till cider. Alla produkter som vi arbetar med har fått jäsa utan tillsatt jäst eller socker, det vill säga bara med den jäst som finns naturligt på frukten och utrustningen. Smaken kan variera från mycket kraftig, torrt, stalligt till klar och enkel. Cider har oftast bubblor men kan också vara stilla. Det finns riktig cider som tillverkas av traditionellt och småskaligt men det finns också massproducerad riktig cider.

Hur ser reglerna ut för cider i Sverige?

Nästan alla regler om livsmedel är i dag utarbetade av och gäller inom hela EU. Det finns regler av många olika slag, som EU-förordningar, Livsmedelslagen och Livsmedelsverkets föreskrifter. Men vad det gäller cider finns det inga gemensamma europeiska regler. Livsmedelsverket tog 2005 fram föreskrifter kring hur cider ska definieras i Sverige och innan dess var det helt oreglerat hur cider skulle definieras. Grunden för denna definition finns i LIVSFS 2005:11, 2§:

”Med cider avses en dryck som framställs av fermenterad fruktjuice av äpple och/eller päron. Förutom tillåtna livsmedelstillsatser samt naturliga och naturidentiska aromer får även följande ingredienser användas vid framställningen: icke-fermenterad fruktjuice av äpple och/eller päron, vatten och socker. Innehållet av fruktjuice i den färdiga produkten skall utgöra minst 15 volymprocent. Som fruktjuice räknas även fruktjuice från koncentrat. Cider får vara kolsyrad.”

Riktig Cider har gjort en begäran till Livsmedelsverket att man ska införa en tilläggsdefinition för cider där benämningen ”traditionell äpplecider” ändvänds där innehållet är minst 95 procent fermenterad äppelmust och en alkoholhalt över 1,5 volymprocent. Tilläggsdefinitioner finns i dag för till exempel sylt och man talar då och sylt och extra sylt. Extra sylt är tillverkad med en större andel frukt än vad sylt är och finns för att förklara för konsumenter en skillnad i kvalitet och även pris på produkter.

Var kan man köpa riktig cider?

Man kan hitta våra produkter på till exempel Hemköp och City gross. Riktig cider finns också på Systembolaget, till exempel La Ribaudes Cidre Biologique. Det kan vara svårt att veta vilka produkter som är tillverkade av 100% äpple då man inte får ha innehållsförteckningar på alkoholhaltiga drycker och flera drycker marknadsför sig med vilseledande beskrivningar (med till exempel ”Äkta äpple”). På vår hemsida finns mycket rekommendationer och ni är även välkomna att kontakta oss för att få vägledning.

Kan man göra sin egen cider?

I Sverige har vi fantastiska äpplen och det är klart att vi även har äpplen som lämpar sig för ciderproduktion. Vi kan förstås inte göra fransk eller engelsk cider- men vi kan utveckla en egen svensk tradition. Det finns flera nätverk i Sverige som arbetar för att främja cidertillverkning i Sverige. Är du intresserad av att lära dig mer kan du kontakta dem, till exempel Ciderfrämjandet i Skåne, Föreningen Sörmlandsäpplen och Smaka på Västmanland

Vad är ett cideräpple?

Cideräpplen är oftast små och täta och inget vidare att äta som de är. Det finns ett talesätt som säger att ”ett cideräpple visar sin skönhet först då det blivit jäst”. Eftersom cideräpplen är små blir det mer skrutt och skal per äpple och det är främst dessa delar av äpplet som ger cidern smak och karaktär. Skalet innehåller oljor och aromer som ger äpplet dess doft och smak, jäst och färg. Många cidermakare använder just skalet som indikation om äpplet är ett bra cideräpple eller inte. Ett bra cider äpple har tjockt skal och kallas ofta för ”skinnrockar”.

Kan ni rekommendera några böcker?

Äppelfabriken: Mustning, äppelsorter och recept, Katharina Ångström Isacsson och Lars Ångström

The New Cider Maker´s Handbook, Claude Jolicoeur

Real Cidermaking on a Small Scale: An Introduction to Producing Cider at Home, Michael Pooley och John Lomax

Cider, Hard & Sweet, Ben Watson

The Everything Hard Cider Book: All you need to know about making hard cider at home, Drew Beechum

World’s Best Ciders: Taste, Tradition, and Terroir, Pete Brown