Apfelwein från Andreas Schneider

vinjett_schneider

Apfelwein är Frankfurts nationaldryck och produktionen av cider har över tusenåriga rötter i detta område. Traditionell Apfelwein är oftast gjord av syrliga äpplen som jäser till en alkoholhalt på 5-7%. Drycken kallas ofta ”Schoppen” (eller Schobbe och den som dricker kallas Schobbepetzer). Från början var det en dryck som man själv producerade hemma då man lät äppelmusten snabbt jäsa till cider. De flesta traditionella restauranger i Frankfurt serverar i dag Apfelwein och det finns även restauranger som specialiserat sig på drycken med ett mycket stort utbud. Traditionellt hälls Apfelwein upp från en målad keramikkanna i ett glas med ett särskilt rutmönster.

I dag finns det några producenter i området runt Frankfurt som har som målsättning att utveckla och förfina traditionen av Apfelwein. De arbetar medvetet med fermenteringen och valet av äppelsorter. Den främste av dessa är Andreas Schneider på Obsthof am Steinberg. Andreas har drivit den ekologiska gården nordöst om Frankfurt sedan 1993 och har tillverkat Apfelwein sedan dess. Han har 16 hektar äppelodlingar och hela 125 olika gamla äppelsorter. Han arbetar med många olika single variety cider, d.v.s. cider gjord av bara en äppelsort. Äpplena plockas för hand när de är helt mogna och får sedan jäsa vid låg temperatur.

Vi är glada att kunna erbjuda en av Andreas Schneiers Apfelwein i vårt sortiment. Det är en cider tillverkad av en äppelsort, Ananasrenette. Det är ett ganska litet gulgrönt äpple som mognar sent på hösten. Äpplet har en speciell och tydlig doft av ananas. Schneiders Ananasrenette, 5%, 75 cl, kan köpas genom Systembolagets privatimport.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *