Obsthof am Steinberg

Apfelwein är Frankfurts nationaldryck och produktionen av cider har över tusenåriga rötter i detta område. Traditionell Apfelwein är oftast gjord av syrliga äpplen som jäser till en alkoholhalt på 5-7%. Drycken kallas ofta ”Schoppen” (eller Schobbe och den som dricker kallas Schobbepetzer). Från början var det en dryck som man själv producerade hemma då man lät äppelmusten snabbt jäsa till cider. De flesta traditionella restauranger i Frankfurt serverar i dag Apfelwein och det finns även restauranger som specialiserat sig på drycken med ett mycket stort utbud. Traditionellt hälls Apfelwein upp från en målad keramikkanna i ett glas med ett särskilt rutmönster.

I dag finns det några producenter i området runt Frankfurt som har som målsättning att utveckla och förfina traditionen av Apfelwein. De arbetar medvetet med fermenteringen och valet av äppelsorter. Den främste av dessa är Andreas Schneider på Obsthof am Steinberg.

Andreas har drivit den ekologiska gården nordöst om Frankfurt sedan 1993 och har tillverkat Apfelwein sedan dess. Han har 16 hektar äppelodlingar och hela 125 olika gamla äppelsorter. Han arbetar med många olika single variety cider, d.v.s. cider gjord av bara en äppelsort.

Andreas är uppväxt på gården och har utbildning kring jordbruk och särskilt skötsel av äppelträd. Han har också ett stort intresse för jordgubbar och i sin jordgubbsodling på två hektar har han nästan 30 olika sorter och i hans trädgård finns också kvitten och persikor.

Skörden pågår från augusti till november. Äpplena plockas i trälådor och får sedan eftermogna utomhus så länge det går utan att de fryser och pressas försiktigt i en membranpress.

Produkter