Mayador

Villaviciosa är centrum för ciderproduktion i Asturien och här ligger även en av de största astusriska ciderproducenterna, Mayador. Det är ett familjeföretag som drivs av Consuelo Busto vars pappa, Manuel Busto, grundade Mayador 1939. Manuel Busto hade ett litet musteri inne i den lilla byn. Han började att musta lokala äpplen och tillverka både stilla och mousserande cider. Hans dotter, Consuelo Busto, flyttade sedan hela produktionen till större lokaler utanför byn och utvecklade sortimentet och började även arbeta med export. Mayador tillverkar dels traditionell asturisk cider där man arbetar medvetet med val av äppelsorter och där cidern sedan lagras på fat av kastanj och de har även en större och mer industriell produktion.

Skörden av äpplen pågår från september till december. De flesta odlingarna är små och privata eftersom det bergiga landskapet inte möjliggör några vidsträckta odlingar. Mayador har ungefär 150 leverantörer av äpplen och de minsta har ca 200 träd. Familjerna skördar oftast under helgerna och kommer till Mayador för att lämna äpplen på måndagar. Äpplena krossas och pressas sedan i en pneumatisk press. Pressen kan ta 10 ton äpplen och pressningen tar ungefär 4 timmar. Man får ut ca 75-80% must av äpplet vis pressningen.

Spansk cider består av en blandning av äppelsorter och oftast med 50% syrliga äpplen, 25% söta och 25% bittra. Cidern fermenteras sedan på stora fat av kastanj (1200 liter). Äppelmusten jäser med den jäst som finns naturligt på äpplet och i utrustningen. Cidern lagras på fat av kastanj i 3 månader och buteljeras sedan.

Liksom det i Normandies finns Pays d’Auge cider, finns också i Asturien en motsvarighet som har ursprungsbeteckningen ”Sidra de Asturias” och i denna produktion får 22 namngivna sorter användas. I dag finns det 25 gårdar som får tillverka cider med denna ursprungsbeteckning varav Mayador är en av dem.

Produkter