Le Pelut

Le Pelut drivs av Pierre Rousse som är mer känd för sin tillverkning av naturviner. Han har egna odlingar av vinddruvor på 5 hektar söder om Carcassonne i den sydfranska regionen Langedouc. Hans viner så väl som hans cider är tillverkade utan några som helst tillsatser och är certifierat ekologiska. Druvorna han odlar är Merlot, Pinot noir, Cabernet franc, Cabernet Sauvignon och Chardonnay.

Le Peluts cider är tillverkad av vildäpplen plockade i östra pyreneérna på en höjd av ungefär 1000 meter över havet och jordmånen är granit. Pierre Rousse tillverkar en cider, Babiole, som är en stilla cider. Den har fått jäsa långsamt i ungefär ett halvt år och sedan lagrats. Lagringen gör att syra och tanniner avrundas och sekundäraromer utvecklas. Den cider som nu lanseras är från 2011 års skörd.

Äppelträden han plockar är ungefär 50 år gamla och en del sorter är okända medan andra är renetter: Kanadarenett, reinette d’angleterre, carabille, transparente de croncel, ananas renett, guldparmän och reinette dorée. Äpplena plockas i oktober-november och pressas direkt efter skörd. Jäsningen sker naturligt, dvs utan vare sig tillsatt jäst eller socker.

Produkter