La Ribaude

La Ribaude drivs av familjen Deschamps sedan hela nio generationer. Ansvarig för produktionen är i dag Delphine Deschamps tillsammans med sin två bröder. La Ribaude är den största producenten av ekologisk calvados och de har stora äppelodlingar, hela 150 hektar cideräpplen som sluttar mot söder i hjärtat av Pay d´Auge.
-Jag är verkligen förbunden med den här platsen, förklara Delphine då vi går runt i deras stora trädgårdar. Hon är uppväxt här och har arbetat där nu i 20 år. Hennes bröder och mamma bor i hus av sten eller korsvirke omkring henne och de har hästar och kor bland äppelträden.

Det var på deras gård som man för första gången producerade söt cider. Vid tillverkning av cider fortsätter ju jäsningen tills det inte längre finns restsocker men i början av 1900-talet byggde La Ribaude stora kylda tankar där jäsningen (där cidern höll en temperatur på 2°) och på grund av den låga temperaturen avtog jäsningen.

I deras äppelträdgård finns så väl höga som låga äppelträd. De lågväxta träden plockas med maskin, från september till mitten av december. I den nyare delen av äppelträdgården har de planterat 27 olika sorters äpplen och i den gamla delen av trädgården har de över hundra olika sorter.

Produkter