Ecusson

Ecusson är Frankrikes största producent av cider och de har tillverkat cider i Livarot i Normandie sedan 1919. De tillverkar cider främst av cideräppelsorterna Bedan och Binet (söta), Bisquet, Noel des Champs (bittersöta), Judaine, Judeline och Judor (syrliga).

Ecusson har egna odlingar samt kontrakterade äppelodlare som från september till december lämnar äpplen hos dem. De har sju pressar och varje press pressar fem ton/timme. Pressarna har en effektivitet på ca 95%. Temperaturen på musten sänks sedan till ca 5°C och så centrifugeras musten för att få bort en stor del av äpplets egna jäst. Så sänks temperaturen ytterligare, till 3-4°C för att få bort ytterligare jäst eftersom jäsningen annars sker för fort.

Musten får långsamt jäsa till cider på ståltank vid en temperatur på 6-8°C. Doux (söt cider) jäser i 3 veckor och Brut (torr cider) får jäsa i 8 veckor. Ecusson är den enda producenten i Frankrike som kan kyla hela sitt lager.

Cidern pastöriseras genom att den buteljerade produkten med korken på långsamt värms upp till 60°C och sedan långsamt får svalna av. Pastöriseringen tar totalt ca 1,5 timmar.

Produkter