Domaine Johanna Cecillon

Johanna Cécillon och hennes man Louis har en biodynamisk äppelodling och cideri i Sévignac i norra Bretagne. Det är Johannas farföräldrars gård och de odlade äpplen och tillverkade cider på gården. De har bott på gården sedan 2011 och första skörden de plockade äpplen för att göra cider var 2012.

De har 11 hektar äppelodlingar med högväxta gamla cideräpplen. 2 hektar är nyplanterade cideräpplen och Johannas farmor rådde dem att sätta mycket bittra äppelsorter. De har bara lokala äppelsorter och i trädgården finns 14 olika sorters cideräpplen. De har även satt två hektar päronträd för att göra poiré (förra året gjorde de 5000 flaskor). I trädgården är det mest lerjord och där de bittersöta äppelträden står är det granit. Under 2018 har de byggt ut sin produktionsanläggning.

Louis kommer från en släkt av vinmakare i Ardéche i Rhône men har utbildat sig till vinmakare i Normandie. De utför det mesta arbetet gemensamt även om Johanna har huvudansvaret för fruktträdgården och Louis för cidertillverkningen.

Deras fruktträdgård ligger högt och fritt och den är omgiven av stora träd (Johannas farmor har satt valnötsträd och körsbärsträd) och där finns mycket fåglar. Skörden görs helt manuellt, frukten plockas för hand och får eftermogna skyddat för att få optimal mognad av frukten.

De har ståltankar om 7000 liter och ekfat på 200 liter. De arbetar med en pneumatisk press. Varje äppelsort pressas för sig. Den första fermenteringen görs i ståltankarna och sedan på ekfat. Efter fermenteringen blandas cidern för att de ska kunna göra produkter som är stabila år efter år.

Produkter