Ciderprovningar

 

Cider och ostprovningar

Vi håller ciderprovningar på Wijnjas ost och vinkällare, Scheelegatan 3, på Kungsholmen i Stockholm. Wijnjas erbjuder Sveriges bredaste sortiment från ostar från hela Europa och även gårdsmejerier i Sverige. Provningen leds av en duktig pommelier med djup kunskap om äpplet och de drycker man kan förädla ur det. Under en provning får man prova fem cider som visar på olika cidertraditioner och till det prova fem ostar. Presentkort kan köpas på Wijnjas ost och vinkällare.

Här ligger Wijnjas ost och vinkällare

Kommande provning:

Ciderprovning – Frankrike, Spanien, England och Sverige

23 sep 2017 kl 17:30-ca 19

En provning där får du prova naturligt jäst cider från olika områden med olika traditioner och äppelsorter. Pommelier Sara Danielsson berättar om olika cidervägar, från Normandie till sydvästra England och norra Spanien. Sara berättar även om produktion av hantverkscider i Sverige. Till cidern serveras en assiett med fem olika ostar som presenteras av Wijnjas. Provningen kostar 450 kr och bokas på Wijnjas hemsida!

 

Päron på riktigt: som cider, must och calvados

2 dec 2017 KL 17:30-CA 19

här är det ciderpäronet som står i fokus. Vad är det för särskilt med ett päron man jäser till cider eller perry som det heter i Storbritannien och poiré i Frankrike. Vi provar must av päron, päroncider och calvados gjord av päron och till det päronvänliga ostar. Provningen kostar 450 kr och bokas på Wijnjas hemsida!

Har du några frågor är det bara att kontakta oss!

 

 

Comptoir du Cidre- Ciderbaren!

En trappa upp från crêperiet och cideran Byn i Vasastan hittar du Sveriges första ciderbar, Comptoir du Cidre. Baren drivs av samma ägare som står bakom Byn, och här tar de steget vidare från crêpes och galetter till ett stort utbud av cider från länder som Frankrike, Italien, England och Schweiz. Till detta serveras bland annat ostar och charkuterier, och givetvis arrangeras även ciderprovningar. Här kan du göra din egen ciderprovning med de färdiga ciderbrickor som finns att köpa!

Läs mer om Comptoir du Cidre

 

 

Ordna en egen provning?

Har du särskilda önskemål kan vi även skräddarsy provningar. Kontakta Riktig Cider för att diskutera din provning!
Maila: info@riktigcider.se eller ring Anna Häggblom, tele: 0736330662

 

Vår pommelier

Våra provningarna hålls av en kunnig pommelier. Deras kunskapsområde utgår från äpplet och de drycker man kan förädla ur det: must, cider, iscider, pommeau och calvados och de olika regionala skillnader. De har kunskap om dessa dryckers ursprung, tillkomst och användning och hur de kommer till sin fulla potential samt kan rekommendera mat till de olika dryckerna.

Sara Danielsson

Sara Danielsson är pommelier utbildad hos Riktig cider, med ett specialintresse för äpplet i dess förädlade form och med en vurm för den franska cider- och calvadoskulturen. Saras bakgrund inom etnologi gör det naturligt att inte bara se till vad jordmåner, miljö och hantering gör för ett äpples utveckling till dryck, utan också vad vi laddar doften, smaken och känslan av en lagrad calvados eller en fruktig cider med. Saras provningar bjuder på såväl en vägledning genom sinnesupplevelserna av de ädla dryckerna, som en -bokstavligt talat – mustig historik över den normandiska äppeltraditionen!

Läs mer om Sara i en artikel i Dagens Nyheter.

 

 

original